O elevă de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa a obţinut punctajul maxim la proba de matematică de la Bacalaureatul american SA. Roxana Vătămanu este elevă de 10 a instituţiei constănţene.

Roxana Vătămanu şi prof. Serdal Aslantas Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa Sursa foto liceu
Roxana Vătămanu şi prof. Serdal Aslantas Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa Sursa foto liceu

Roxana Vătămanu este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa. Ea este din Brăila, unde a studiat primele 8 clase, apoi a venit special la Constanţa, pentru a se înscrie la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică.

Eleva a a susţinut în ianuarie testele SAT (Scholastic Assessment Test) Subject la disciplinele Matematică şi Chimie, obţinând la Matematica 2, considerată cea mai dificilă materie, punctajul maxim – 800. Românca s-a situat astfel în procentul de 1% al elevilor din întreaga lume care reuşesc acest lucru.

Roxana Vătămanu s-a pregătit pentru acest examen timp de o lună şi jumătate, beneficiind şi de ajutorul profesorului Serdal Aslantas la orele de instruire specială ce s-au derulat săptămânal pentru SAT.

Subiectele acestui examen, după părerea Roxanei, nu se aseamănă cu exerciţiile din programa românească, mai ales ca metodă de rezolvare. „Timpul este scurt, de aproximativ un minut pe exerciţiu, şi astfel de foarte mare importanţă este ideea de rezolvare, mai mult decât abilităţile de calcul, pentru care se poate folosi un calculator“, spune eleva, care se declară foarte mulţumită de rezultat, deoarece ştie ca un rezultat perfect atârnă greu în ochii celor care îi vor revizui aplicaţia. Roxana doreşte să se specializeze în domeniul Inginerie Chimică, în mediul academic din Statele Unite ale Americii.

Roxana Vătămanu a început deja pregătirile pentru Olimpiada judeţeană de chimie şi pentru Concursul Internaţional InfoMatrix, lucrând totodată la proiectarea staţiei spaţiale pentru Concursul NASA. În acelaşi timp, Roxana participă la proiecte de voluntariat ale Crucii Roşii şi la proiecte derulate în cadrul Liceului Internaţional. Ea este meditator gratuit la matematică pentru elevii de gimnaziu, care nu au resurse materiale pentru a se pregăti suplimentar.

sursa: adev.ro/o2sl24


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.