Performanța poate fi cunoscută în afară chiar dacă e făcută la noi în țară. Are 14 INVENȚII PREMIATE internațional și 50 de MEDALII

cercetătoare
FOTO: captură digi24.ro

Cea mai bună cercetătoare din lume lucrează la Râmnicu Vâlcea, la Institutul de Criogenie și Separări Izotopice. Doar în ultimul deceniu, Elena David a avut 14 invenții și cereri de brevete în domeniul mediului și energiei, toate premiate la competiții internaționale. De-a lungul carierei a primit nu mai puțin de 50 de medalii și premii.

Pasiunea și perseverența i-au adus în 2012, la Geneva și în 2014, la Bruxelles, titlul de “cea mai bună cercetătoare din lume”.

A reușit să obțină un gaz sintetic din prelucrarea deșeurilor menajere și hidrogen din deșeuri industriale. Pentru ambele deține brevete de invenție și deja mai mulți oameni de afaceri vor să-i pună ideile în aplicare. Secretul ei stă în modul în care vede lumea.

Ultimul brevet de invenție l-a obținut pentru modalitatea de recuperare a polimerului ce intră în componența sticlei securizate. În spatele fiecărui premiu stau, însă, multă muncă de laborator și cunoștințe temeinice. Colegii Elenei spun că este o mândrie să lucreze alături de ea.

„Este pasionată, este o persoană dedicată și acest lucru se observă foarte bine prin rezultatele obținute, cercetător științific gradul unu, nivelul cel mai ridicat în activitatea științifică pentru un cercetător”,  spune Vasile Stanciu, director științific.

„În primul rând este foarte puternică. Are o capacitate de muncă foarte, foarte dezvoltată. Pe mine m-a ajutat foarte mult, în primul rând să mă dezvolt personal”, e de părere Adrian Armeanu, inginer mecanic.

Totul a pornit de la o notă mică primită la ora de chimie în școala generală. Atunci s-a ambiționat să învețe și nu s-a mai putut despărți de manualul de chimie. Până acum a câștigat peste 50 de medalii și premii speciale la saloane de inventică din toată lumea. Ofertele din străinătate au venit în număr mare imediat după Revoluție, dar le-a refuzat pe toate. Nu se poate despărți de țara în care s-a născut.

„În viață nu totdeauna numai banul contează. Performanța poate fi cunoscută în afară chiar dacă e făcută în România. Recunoașterea vine, mai puțin partea materială. Poate că mult mai ușor s-ar fi rezolvat multe probleme. Așa am gândit atunci. Nu regret. (…) Orice lucru mare pornește de la lucruri simple, foarte mărunte, pe care poate nu le bagi în seamă dar de fapt sunt cheia marilor realizări”, susține Elena David, potrivit digi24.ro.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.