România este cea mai modestă economie inovatoare a Uniunii Europene. Aceasta a fost una dintre concluziile unei dezbateri publice pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români. Potrivit specialiștilor, cheltuielile alocate de România pentru cercetare și dezvoltare reprezintă mai puțin de un sfert din media europeană, iar numărul cercetătorilor pe care România i-a pierdut în ultimul deceniu se ridică la 5.500, un sfert din numărul total, scrie Ziarul Lumina.
România nu stimulează inovarea iar acest lucru a făcut ca un sfert din cercetătorii pe care îi avea acum 10 ani să plece în străinătate.
„Noi am pierdut cam un sfert, aproximativ 5.500 de cercetători, în ultimul deceniu. Nici o grijă, ni-i ciugulește UE cu alte țări, mai dezvoltate sau nu decât România, dar care pun preț pe cercetătorii români. Crește, în schimb, numărul de brevete românești înregistrate la Oficiul European, la circa 100 anual, față de 20-25 acum zece ani. Ne bucurăm, stăm de 5 ori mai bine decât în 2006, dar, când mă uit la performerul european, Germania, care reușește de 2.000 de ori mai mult decât noi, parcă am frisoane”, a arătat Andreea Paul, președinte al INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, la o dezbatere publică pe tema susținerii inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea aduce performanță în economia românească.
Astfel, cheltuielile alocate de România pentru cercetare și dezvoltare sunt sub un sfert din media europeană și jumătate față de cele din Bulgaria, iar acest lucru face ca țara noastră să fie cea mai modestă economie inovatoare a Uniunii Europene, susține Andreea Paul.
„România este cea mai modestă economie inovatoare din UE și are cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE. La jumătatea anului, Comisia Europeană ne spune că această capacitate de inovare a României a scăzut cu 14% față de anul anterior. Alte țări își îmbunătățesc aceste perspective, majoritatea”, a spus Paul.
Potrivit președintelui Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), Cristian Pârvan, statul nu stimulează inovarea, ci inventează tot felul de piedici pentru inventatori.
„Fără a fi pesimist, avem o luptă dură pentru că acești inventatori sunt de excepție. Inventează nu pentru că statul îi stimulează, el de fapt pune tot felul de piedici care trebuie înlăturate una câte una și e o luptă extraordinară. Vor pleca invențiile. Lupta este să lămurim aceste lucruri de amănunt. Forța distructivă care acționează acum în România, dacă nu facem cu toții un efort concertat, va distruge bruma de inovare”, a spus Pârvan.
Lasă un răspuns