iustin capra

Iustin Capră, inventatorul rucsacului zburător brevetat de americani şi folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, a murit, luni seară, la 82 de ani, la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, unde se internase cu o zi în urmă. El a decedat în jurul orelor 19. Acesta se afla internat de duminică în secţia „Interne”, fiind cunoscut ca diabetic, necropsia urmînd a stabili cauza morţii.

În 22 februarie, Iustin Capră ar fi împlinit 82 de ani.

lumanare-150x150

Capră este unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, obţinînd numeroase premii la saloane internaţionale. Printre distincţiile obţinute se numără premiul „Ifia Eco”, obţinut la Geneva, în 2008, pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de invenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009 Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.

Printre invenţiile sale se numără un rucsac zburător, construit în anul 1956, un aparat portabil pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a făcut pentru a fugi din România. Conform paginii oficiale de pe o reţea de socializare, la trei ani şi jumătate de la realizarea rucsacului zburător invenţia lui Iustin Capră a fost brevetată de americani şi folosită de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, iar în anul 2002, americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut inventatorului român.

Iustin Capră a construit maşini nepoluante fără volan şi fără pedalier, cu comenzi făcute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de maşini şi motorete, alimentate de acumulatori.

Capră, care a fost de profesie inginer şi a lucrat ca ofiţer de aviaţie, locuia în judeţul Prahova, unde s-a născut. „De meserie eu sînt român, iar la asta nu voi renunţa niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc ca pe un tataie ţicnit”, scria Iustin Capră în urmă cu o săptămînă pe pagina sa de pe o reţea de socializare. Dumnezeu să-l ierte.

Mai multe pe pagina de Facebook


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.