Henri Coandă, unul dintre cei mai mari inventatori români
Henri Coandă, unul dintre cei mai mari inventatori români

Românii au avut întotdeauna un cuvânt de spus în lumea ştiinţei, invenţiile sau descoperirile acestora salvând milioane de vieţi. Dacă în ziua de azi, România este recunoscută în special pentru programatorii săi, în trecut, cei mai mari inventatori români au făcut descoperiri vitale în medicină sau au uimit lumea cu primele aparate de zbor.

Petrache Poenaru

Fostul inginer şi matematician român, Petrache Poenaru, a rămas în mentalul colectiv al românilor pentru inventarea tocului cu rezervor, pe care l-a numit „stilou portabil, alimentat fără sfârşit cu cerneală”. Poenaru a fost, printre altele, şi unul din oamenii de încredere ai lui Tudor Vladimirescu, dar şi primul român care a călătorit cu trenul, lucru întâmplat în Anglia, pe ruta Liverpool-Manchester.

Dragomir Anastase

Putem spune că românul Dragomir Anastase a salvat vieţile multor piloţi, din moment ce şi-a adus serios aportul la scaunele avioanelor care se catapultează în cazul unei lovituri. Mai exact, Anastase a produs trei versiuni ale scaunului ejectabil din avioanele de luptă de astăzi. În 1930, Dragomir Anastase şi Tănase Dobrescu, un alt inventator român, brevetează la Paris un mecanism numit „cabină catapultabilă”. După alţi 20 de ani şi numeroase teste, Anastase îşi îmbunătăţeşte invenţia, prezentând „celula paraşutată”, iar la nouă ani de la acest moment, odată cu apariţia avionului cu cabine catapultabile, sistemul său este implementat pe avioanele militare.

Ion Cantacuzino

De departe, unul dintre cei mai mari inventatori români este Ion Cantacuzino. Pe lângă faptul că datorită lui, România a devenit a doua ţară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei, acesta a inventat şi vaccinul antiholeric, cunoscut ca „Metoda Cantacuzino”. De asemenea, românul a contribuit şi la combaterea unei epidemii de tifos în timpul Primului Război Mondial.

Traian Vuia

Pe 18 martie 1906, în apropierea capitalei Franţei, Traian Vuia a devenit primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, fără a se ajuta de catapulte sau alte sisteme exterioare de susţinere. Mai exact, după 50 de metri de elan, aparatul de zbor al lui Vuia s-a ridicat de la sol şi a planat la un metru de sol pe o distanţă de 12 metri. Pe lângă acest aparatul de zbor, pe care l-a numit „Vuia I”, în portofoliul românului se mai numără un generator de abur şi două elicoptere.

Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu a descoperit, în 1921, că insulina, un hormon secretat de pancreas, determină nivelul glucidelor din organism. Mai exact, că în momentul în care nivelul insulinei scade, cel al glucidelor creşte, provocând diabetul. Astfel, Paulescu, profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, a injectat insulină bolnavilor de diabet, această metodă rămânând până în prezent una din cele mai utilizate variante a tratării acestei boli.

Anghel Saligny

În perioada 1890-1895, Anghel Saligny a proiectat care traversează Dunărea între localităţile Feteşti şi Cernavodă. Podul Anghel Saligny are o lungime de 4087, 95 de metri, dintre care, 1662 de metri se află la 30 de metri deasupra Dunării. Construcţia a fost, la momentul respectiv, cel mai lung pod din Europa şi al treilea cel mai lung din lume.

Henri Coandă

Unul dintre cei mai mari inventatori români este Henri Coandă, cel care în 1910 a realizat primul avion cu reacţie din lume. Invenţia românului avea o lungime de 12,5 metri, iar anvergura aripilor atingea 10,3 metri. Ceea ce puţini ştiu însă, este faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au vrut să construiască sănii cu propulsie pentru campaniile de iarnă din Rusia şi au apelat la Coandă pentru a obţine un astfel de sistem de deplasare.

Citeste mai mult: adev.ro/nqn7xx


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs