Adolescenţi din mai multe ţări au participat recent la un concurs de aplicaţii software, organizat recent la Universitatea Politehnică Bucureşti. Una dintre vedetele evenimentului intitulat MobilPRO 2018 a fost Alexandru Tălnaci, un elev de 14 ani în Olteniţa, judeţul Călăraşi, cel mai tânar dintre participanţii al această ediţie.

Tânărul a prezentat juriului un proiect numit „Smart Health Monitoring System“, o aplicaţie destinată platformei Android care vizează partea de monitorizare a pacienţilor şi creşterea siguranţei acestora în situaţii critice.

Concursul a avut trei categorii: Smart Health, Smart Travel şi Million Dollar Idea, iar proiectului lui Alexandru Tălnici a câştigat premiul I la prima secţiune.

Adolescentul povesteşte că a fost inspirat de tragedia de la maternitatea Giuleşti, petrecută în august 2010, în urma căruia mai mulţi bebeluşi au murit din cauza unui incendiu.

Marcat de tragedia din maternitate

„Ideea mi-a venit atunci cînd am văzut la televizor tragedia de la Maternitatea Giuleşti, cu mult timp în urmă, unde mulţi copii nevinovaţi au murit din cauza unui scurt circuit survenit la instalaţia electrică învechită şi suprasolicitată“, explică Alex.

Conceptul pus la punct de elevul din Olteniţa a fost creat în doar trei săptămâni, timp în care adolescentul a muncit zilnic câte 3-4 ore. Este vorba despre o aplicaţie care măsoară semnele vitale ale pacienţilor, lucru făcut posibil de o brăţară inteligentă, care monitorizează permanent pulsul şi temperatura corporală. Invenţia vine în ajutorul doctorilor şi asistentelor, care vor putea interveni mai repede să acorde îngrijiri. În plus, aparatul creat de tânăr are şi trei senzori: de fum, gaz şi temperatură, şi semnalizează eventualele depăşiri ale limitelor acceptate. În astfel de situaţii, informaţia ar putea ajunge repede şi la reprezentanţii serviciului de urgenţă. Sistemul, spune tânărul inventator, poate fi implementat şi în şcoli, azile de bătrâni, locuinţe private sau restaurante.

Cum funcţionează aplicaţia

„La internare, pacientul va primi o brăţară inteligentă cu un cod QR care va fi încărcat din baza de date a spitalului cu datele acestuia: nume, prenume, CNP şi vârstă, atenţionări speciale: alergii – istoricul pacientului – tratamentul administrat. Brăţara are un senzor de temperatură, un senzor de puls care măsoară ritmul cardiac şi un buton de panică pe care-l poate declanşa pacientul în cazul în care nu se simte bine. Monitorizarea permanentă face diferenţa între viaţă şi moarte. Orice secundă contează“, explică Alexandru Tălnici.

Programul aplicaţiei se poate instala pe o tabletă, iar în camera de gardă va exista o interfaţă pe un calculator pentru monitorizarea permanentă a pacienţilor şi a saloanelor. „Când doctorul ajunge la patul pacientului, acesta se va conecta la braţară prin scanarea codului QR şi va avea acces la istoricul pacientului. Când unul dintre cei trei senzori ai brăţarei se declanşează, va anunţa utilizatorii aplicaţiei cu date precise. Exemplu: «În salonul X s-a declanşat o alarmă de incendiu». Pe aplicaţia web şi aplicaţia de smartphone se va arăta în timp real salonul în care a fost declanşat incendiul, iar sistemul va alerta serviciul de urgenţă 112, cu date exacte referitoare la locaţie, prin apel telefonic, sau serviciul de urgenţă 113, prin mesaj text folosind modemul GSM încorporat. Aceasta aplicaţie are trei moduri de comunicare: utilizatorul aplicaţiei, serviciul de urgenţă 112 şi serviciul de urgenţă 113. La hub-ul principal se mai pot adăuga diferite module şi diferiţi senzori: de mişcare, de inundaţie, de temperatură, de uşă, de presiune“, mai spune inventatorul.

Medaliat cu argint la InfoMatrix 2017

Alexandru Tălnaci este originar din comuna călărăşenă Radovanu şi este considerat un geniu al informaticii. Adolescentul învaţă la Olteniţa, în clasa a VIII-a, la Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade. Este medaliat la numeroase concursuri pentru invenţiile sale. Încă de mic a dezvoltat o pasiune pentru informatică, deşi în familie nimeni nu a avut această aplecare. Anul trecut, a participat la etapa mondială de informatică – InfoMatrix 2017 – cu un soft de telefon numit „Bucharest Hospitals“ şi a obţinut medalia de argint.

Ambiţios, perfecţionist şi pasionat de noua tehnologie, Alexandru a atras atenţia încă de la o vârstă fragedă. Când a intrat în clasa pregătitoare ştia să citească şi se plictisea la ore alături de colegii de vârsta lui. La 5 ani a instalat singur sistemul de operare Windows pe calculator.

„Rămân uimit de fiecare dată“

Alexandru spune că informatica este modul său de viaţă.

„Sunt fascinat de cât mai multe lucruri noi se pot crea de la o simplă idee. Rămân uimit de fiecare dată de funcţionalitatea unui cod, deoarece poţi da viaţă unui program. Pasiunea pentru informatica a început la vârsta de 5 ani. Mai întâi am început să instalez ediţii ale sistemului de operare Windows, apoi să mă informez despre antiviruşi. Toate informaţiile le-am cules din tutoriale de pe YouTube. Nu am avut un profesor sau un mentor care să mă ajute. Mai târziu, am descoperit editarea video. Lucrez cu Sony Vegas, Adobe Premiere şi Adobe After Effects. Am editat, jucat şi filmat în cateva filme cu care am participat la concursuri care mi-au adus premii. Încă mai am de învăţat. La început am fost interesat de invenţiile celorlalţi concurenţi şi aşa am început să mă informez despre programare“,

povesteşte adolescentul.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.