Eleva de nota 10 din Deva, olimpică la Geografie, nu vrea să plece în Marea Britanie: Am decis să studiez în România. Copiii buni trebuie să mai rămână şi în ţară
FOTO: glasul-hd.ro

Sonia Şortan, eleva Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, medaliată cu argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, a revenit în ţară, bucuroasă de performanţa obţinută, una dintre cele mai importante şi pentru colegiul în care studiază.

Adolescentei i s-au făcut oferte de către mai multe universităţi din Occident, însă a preferat, în final, să îşi continue studiile în România.

Sonia Adelina Şortan (19 ani), elevă în clasa a XII la Colegiul Naţional „Decebal”, a obţinut medalia de argint la cea de a XII-a ediṭie a Olimpiadei Internaṭionale de Geografie care a avut loc la Moscova, ȋn august. Performanţa ei, alături de cea a celorlalaţi trei elevi care au reprezentat România la competiţia internaţională, a adus ţării noastre locul întâi pe naţiuni.

„Mă bucur foarte mult că am reuşit să fiu între cei patru participanţi care au reuşit să aducă România pe locul întâi pe naţiuni, la Olimpiada Internaţională de Geografie. Au fost două medalii de argint, una de aur şi una de bronz. Eu am obţinut medalia de argint şi sunt foarte mândră de ea”, a declarat Sonia.

„Am prins drag de geografie de mică, mama m-a învăţat şi mi-a pus primul rucsac în spate, mi-a luat prima pereche de bocanci şi m-a dus pe munte. De atunci am început să călătoresc şi să văd lumea, să înţeleg ceea ce se întâmplă în jurul meu şi am ajuns aici, încet, încet, cu muncă asiduă şi cu multă pasiune”, a povestit Sonia.

Potrivit directorului Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, Florin Ilieş, medalia obţinută de Sonia Şortan este cel mai important premiu obţinut în ultimii ani de elev decebalist la o olimpiadă internaţională. Datorită performanţelor şcolare de până în prezent ale adolescentei, ea a fost admisă la cinci universităţi din Marea Britanie, dar optează pentru a studia la o facultate din România, potrivit adevarul.ro.

„Am ales să rămân în ţară, să merg la Facultatea de Geologie şi Geofizică. Sper că o să fie cel mai bine. Trebuie să mai rămână cineva şi în ţară, copiii buni şi oamenii valoroşi, şi să facă ceva pentru ceilalţi, pentru că avem valoare şi trebuie doar să o punem în practică. Îmi doresc să studiez şi în Occident şi probabil o voi face, fie în timpul facultăţii, fie la masterat, iar dacă se iveşte o ocazie să rămân acolo voi rămâne, însă îmi doresc ca pe viitor să rămân în ţară, să aduc cercetarea la locul pe care îl merită”, a afirmat eleva de nota zece.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.