În Focșani funcționează un Centru de Excelență pentru Robotică Educațională, dar activitățile acestui centru nu beneficiază de nici un fel de finanțare.

Participarea României la cel mai important concurs de robotică din lume se datorează, cu certitudine, elevilor din Focșani care frecventează “Centrul de Excelență pentru Robotică Educațională”, centru care în anul 2012 a deschis seria succeselor în acest domeniu.

robotica
foto: adevarul.ro

Spre deosebire de celelalte două centre de excelență din oraș, unul pe linie de sport și altul unde se face matematică, centrul de robotică nu este finanțat de minister.

Pentru a doua oară consecutiv, elevii focșăneni au reușit să se califice la competiția internațională World Robot Olympiad, care anul acesta va avea loc în India, potrivit adevarul.ro.

“Este un lucru dureros, pentru că noi nu avem nici un drept să cerem bani de la părinți pentru a putea participa la competiții. Chiar noi am contribuit cu bani din resurse proprii ca să finanțăm anumite activități ale centrului, pentru că te apuci să construiești un robot și constați că pentru a funcționa îți mai trebuie un senzor pe care trebuie să ți-l procuri singur. Anul trecut, am participat cu o echipă de elevi la faza internațională, în Quatar, la Doha, unde am reușit să ajungem grație unui sponsor local”, spune profesorul Săndel Agache.

Inspectorul de specialitate al ISJ Vrancea mărturisește că această competiție de robotică nu este inclusă în calendarul olimpiadelor finanțate de Ministerul Educației, astfel că prezența echipajului din Focșani în India va fi posibilă tot cu ajutorul sponsorilor.

“Înainte de a participa la faza națională îmi puneam problema să sistez activitatea Centrului de Excelență, din foarte multe cauze, dar acum, după această mare performanță, sunt împins cu mare forță să muncesc pentru biletele de avion, chiar dacă ar fi să mă duc și la cules de căpșuni”, a menționat profesorul coordonator al Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională Focșani.