Crazy little thing called passion! Idei trasnite avem cu totii, insa unii dintre noi reusesc sa le dea viata si sa traiasca dupa reguli pe care si le traseaza singuri.

Iar daca pentru unii pot parea realitati paralele, pentru ei, cei care au sters liniile, au decupat colturile si au desfiintat frontierele, pasiunea este tot combustibilul de care au nevoie pentru a functiona. Ei sunt oamenii care isi traiesc visurile si Ziare.com va prezinta povestile lor!

Un elev roman vrea sa imbunatateasca viata persoanelor nevazatoare, asa ca a construit niste ochelari speciali, cu care acestia isi pot da seama de ceea ce se afla in jurul lor.

Outside the box: Elevul care a inventat ochelarii pentru nevazatori
Foto: Arhiva personala

Cristian Dragomir are 17 ani, locuieste in Deva si se declara pasionat de “tehnologie si inovatie sub orice forma a ei” inca de cand era mic.

Insa adevarata “scanteie” s-a aprins pe cand avea sapte sau opt ani, in momentul in care a primit un cadou special de Craciun: un set Meccano cu piese de asamblat, roti dintate, motoare, suruburi si piulite.

“Nu cred ca am facut doua modele din carticica cu modele sau si, daca am facut, undeva pe drum deviam, iar constructia ajungea ceva nou. Intre timp, a aparut primul calculator in casa, iar parintii m-au trimis la Palatul Copiilor, la cercurile de Electronica si Informatica”, a marturisit acesta pentru Ziare.com.

Astfel, a ajuns foarte devreme sa cunoasca elementele de baza care sa ii permita sa isi transforme ideile in realitate.

Parintii l-au sustinut mereu

Parintii au jucat un rol foarte important in dezvoltarea abilitatilor sale.

“Desi la inceput speriati ca al lor prunc nu vrea masinute sau figurine de lupta, ci vrea mai degraba un hard disk stricat sau o placa de retea”, in scurt timp ei au inteles ca “este drumul pe care vreau sa ma duc si m-au sustinut moral, inclusiv in momentele in care notele mele la scoala scadeau pentru ca stateam noaptea pana tarziu sa imi termin proiectele pana la deadline-urile impuse de concursuri, dar si financiar pentru ca am o gramada de piese si componente pe care parintii le-au cumparat”.

In cativa ani, a reusit sa isi stranga ceva bani pentru piesele necesare, dar le este vesnic recunoscator parintilor ca l-au indrumat pe aceasta cale.

Robotii lui Cristian

Cristian Dragomir isi aminteste ca prima “inventie” a facut-o pe la 11-12 ani, cand a construit un robot.

“Era un robot mare, prea mare, impins de doua motoare de stergator de parbriz si avea pe el un laptop full size care se ocupa de procesare. Se misca controlat de voce si de la alt laptop. Robotul a fost proiectat impreuna cu un prieten ceva mai mare ca mine, Bogdan Neagu.

Si adevarul e ca la partea hardware am fost mai mult baiatul cu sculele. ”Cristi, o surubelnita in stea te rog” etc. Dar de partea software m-am cam ocupat eu. Eh, intre timp am invatat sa proiectez si circuite electronice si sa bricolez diferite parti necesare”, a rememorat elevul.

Ulterior, el a mers cu ideile sale la un alt nivel si a construit roboti atat pentru diferite competitii (da, exista roboti sumo), cat si generice. Insa Cristian Dragomir a incercat ca inventiile sale sa fie si folositoare. De exemplu, a realizat un brat robotic controlat de faimoasele manete de la consola Wii.

Practic, imi imita miscariile bratului. Alta ”chestie” interesanta: un kit de tobe, facut din mousepad-uri, la care adaugasem niste piezoelemente (element de circuit care isi schimba niste proprietati electrice, la vibratie/lovire/apasare). Asa ca de fiecare data cand mousepad-ul era lovit, microprocesorul trimitea niste semnale unui program audio profesional la mine pe laptop care scotea sunete de tobe adevarate”, ne-a explicat tanarul.

Inventiile sale au fost laudate de juriul de specialitate. Mai exact, anul trecut, la competitie RoboChallenge, el a obtinut un loc 1 si un loc 3. “Restul robotiilor i-am facut mai mult pentru mine”, a adaugat acesta.

Ochelarii revolutionari pentru oamenii nevazatori

Vizium, ochelarii pentru nevazatori, sunt prima sa inventie “adevarata”.

“Principiul de functionare este relativ simplu si cel putin in momentul asta nu are nicio legatura cu GPS-ul. Vizium este un device cu scopul ghidarii persoanelor cu probleme serioase de vedere sau nevazatoare. Device-ul vine sub forma unei perechi de ochelari la care ii este atasata o banderola cu mai multe motoare de vibratie, asemanatoare celor din telefoanele celulare, aranjate pe mai multe zone (in fata unul si cateva pe fiecare parte).

Mai multi senzori analizeaza zona, iar pe banderola motoarele din fata fiecarei zone vibreaza proportional cu distanta in acea parte. Asa persoana nevazatoare isi poate face o ”imagine” despre ce este in jur. Piesele nu au fost prea scumpe, avand in vedere ca am incercat sa refolosesc piese pe care le aveam deja”, a explicat tanarul.

Va deveni afacere?

El spera ca Vizium sa devina afacere la un moment dat, insa depinde de un singur lucru: Cristian Dragomir vrea sa fie sigur ca este un produs de care oamenii nevazatori au cu adevarata nevoie.

“O persoana nevazatoare careia i-am cerut parerea a spus ca ar putea sa umple un rucsac doar cu device-uri facute pentru nevazatori, fiecare cu alta functie. Exact asta nu vreau sa se intample cu Vizium, nu vreau sa ajunga o solutie fragmentata, vreau sa fie o singura solutie de care sa aiba nevoie, dar in acelasi timp sa nu opresc pe nimeni din a folosi alte metode.

Sunt multi parametri pentru a face o implementare buna a unui produs inovator si trebuie ajuns la un echilibru. Iar dupa produs vine si afacerea. Nu am idee de cifre inca, imi pare rau”, a adaugat tanarul, intrebat cam de cati bani ar avea nevoie pentru ca produsul sau sa fie fabricat in masa.

Are de gand sa plece din Romania

Cristian Dragomir sustine ca una dintre cele mai inspirate idei pe care le-au avut parintii sai a fost sa il trimita la o scoala intr-o clasa cu predare in limba germana.

“Chiar daca pe la un moment dat am ajuns sa urasc limba germana, faptul ca la sfarsitul liceului primesc o diploma care e ca un bilet spre orice facultate in spatiul vorbitor de limba germana a facut sa se merite toata truda. Cel mai probabil, voi studia stiinta calculatoarelor in Germania, Austria sau Elvetia si o sa incerc sa aduc pe piata cat mai multe inovatii care sa imbunatateasca viata oameniilor”, a punctat acesta.

Antreprenoriatul, calea catre succes

Viziunea lui Cristian Dragomir este una idealista: el considera ca oricine cu o idee destul de buna are posibilitatea de a porni orice, fie ca este vorba de o inventie, o miscare sociala, o trupa sau chiar o afacere.

“Intr-adevar, nu avem posibilitatiile de afara, dar pe de alta parte orice inovatie incepe cu o problema, iar aici sunt mult mai multe probleme de rezolvat, asa ca sunt mai multe oportunitati pentru solutii.

Incerc sa nu fiu ipocrit, pentru ca fac parte din cei care ar pleca din tara cu prima ocazie, dar totusi vreau sa dau un raspuns corect la intrebare, asa ca voi generaliza: antreprenoriatul este o solutie atat pentru somaj, cat si pentru creerea de locuri de munca absolut oriunde, din Zimbawe pana in cel mai scump cartier din Beverly Hills”, a opinat tanarul.

sursa: ziare.com


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.