Peste 500 de copii din România sunt acţionarii unor firme. Curierat pe bicicletă, aplicatii IT, servicii inedite. O generaţie care învaţă să facă profit. De la ce vârstă poţi să-ţi conduci propria afacere?

Inteligent, cu viziune. Are cuvintele la el și prezența de spirit. Știe să formeze echipe. Face bani. Și este minor. Antreprenorul român poate fi foarte tânăr. S-a declanșat în noile generații curajul de a demara o afacere pe cont propriu, de a da curs revoltei cu care părinții lor au trăit: – aceea de a fi angajatul altcuiva.

Din ce în ce mai mulți antreprenori români nu au făcut încă petrecerea de majorat. Mintea lor a căpătat o altă formă de funcționare: gândesc în aplicații mobile, creează servicii noi, vând în cel mai inedit mod produse. Sunt generația născută pentru antreprenoriat. Dar nu școala i-a făcut patroni. Nici statul nu s-a omorât să le dea o mână de ajutor. Pur și simplu… s-au trezit într-o zi cu o idee. Și au avut curajul și răbdarea să o transforme în realitate.

Andrei Burghelia este la liceu. Și învață la orele de antreprenoriat, că și alți elevi din România, contabilitate, patrimoniu de firmă și strategie de afaceri. Teorie. Sătul de vorbe care nu au legătură cu practica, se gândește serios să nu se înscrie la facultate. Cel puțin până când nu i se va demonstra că bucata de hârtie numită diplomă îi va fi cu adevărat de folos. Andrei Burghelia are 17 ani de viață, 10 de școală și unul de când este antreprenor.

Curierat pe bicicletă, chiar și între orașe. Este un vis pe care l-a pritocit și care acum nu mai e doar în capul lui. Are deja trei angajați.

Livrează pe bicicletă corespondența și prânzul unor firme din Constanța. Clienții s-au lăsat convinși de hotărârea puștiului și apoi s-au felicitat pentru decizie.

Vacanța de vară înseamnă pentru Andrei mai mult timp ca să facă profit.

Ce facem? Este o întrebare pe care şi-au pus-o mulţi tineri care au avut o idee bună de transformat în afaceri. De altfel, 75% dintre tinerii români se gândesc să-şi deschidă o afacere, doar 0,5% ajung să facă asta.

Vlad, Elena și Alin. Trei elevi de clasă a zecea care au investit, pentru început doar propria inteligență și timpul lor, în aplicația SmartRead. Au învățat cum se pune pe picioare o afacere la organizația Junior Achievement România. Nu la școală. Cu toate acestea, își propun ca aplicația lor să dea o șansă școlii și educației de calitate.

Din toamnă, aplicația va putea fi folosită în orice școală din România. Este pariul lor. Aplicația de bază va fi gratuită și apoi plătești pentru fiecare altă carte nouă. Competițiile de antreprenoriat le-au adus și primii bani.

Ioana, singură fată din echipă, a învățat de mică să muncească pentru ce și-a dorit. Are un plan bun de dezvoltare personală, care nu are legătură cu școala, neapărat.

IT-istul echipei are și el visuri mari. Tot pe cont propriu. Asta chiar dacă ar fi vânat de companii mari. Alin este un autodidact.

Să fii un antreprenor bun înseamnă să atragi oameni de calitate în jurul tău. Afacerea este muncă de echipă. Crede asta cu tărie Marius Ghenea. Zeci de tineri au ajuns la omul de afaceri aflat ani la rând în Topul 300 al celor mai bogați români să îl convingă să investească în afacerea lor. Unii au și reușit. Au riscat, au intrat cu ambiție în arena leilor și s-au asigurat că… nu sunt sfâșiați.

Câteva proiecte guvernamentale au încurajat inițiativa în afaceri a tinerilor. Primesc și ceva reduceri la înființarea unei firme. Dar Marius Ghenea nu vede în subvenționare o soluție pentru a-i determina pe tineri să-și pună ideile în practică.

Și inițiative există. Incubatoare de afaceri, finanțatori privați, antreprenori gata să-ți dea un sfat. Asta a și făcut că zeci de aplicații IT să se dezvolte în România. Să fii programator înseamnă un job garantat. Și nu e niciodată prea devreme că să te folosești de ce știi că să faci bani.

Conectați la mari rețele de distribuție online, trei liceeni din Capitală au pus de câteva luni bazele unui site care îți oferă asistentă în cumpărarea echipamentelor IT. Au vândut deja trei echipamente. Dar își calculează câștigul în altceva: în ce au învățat până acum.

Pe la Junior Achievement au trecut mii de tineri. Sute de profesori au învățat să implementeze programe de antreprenoriat la ei în școală și să-și ajute elevii să fie întreprinzători.

E o iluzie să crezi că toți vor fi oameni de afaceri. Este însă foarte realist să crezi că vor deveni angajați mult mai pricepuți.

Peste hotare, spiritul antreprenorial e încurajat din fașă. Copiii devin parteneri de afaceri la fel de credibili că oricare manager de multinațională. Și pe cât de haioși sunt, pe atât de mult sunt luați și în serios.

În România nu poți să fii administrator de firmă înainte de 18 ani. Se găsesc totuși soluții. Poți deveni acționarul unei firme înființate de un adult. Din 2009 până în 2014, peste 500 de copii au fost înregistrați că acționari. Cei mai mulți, ca să preia afacerea familiei, dar nu este o regulă. Întrebarea este: dacă România vrea să aibă, în viitor, profit, cât ar trebui să investească acum în tineri?

Sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs