Migrația masivă a românilor a intrat și în atenția Ministerului Educației care nu exclude ca, „în măsura în care va fi posibil”, să fie puse în dezbatere măsuri care să impună absolvenților de studii superioare beneficiari de locuri subvenționate de la bugetul de stat să lucreze în România o perioadă egală cu cea a studiilor superioare subvenționate de stat, scrie Profit.ro.

migratia creierelor

Este propunerea inclusă și de Academia Română în „Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani”. În luna februarie, Academia a avansat ideea ca absolvenții de facultate să fie obligați să muncească în țară pe o durată cel puțin egală cu cea a studiilor universitare bugetate, restituind astfel banii cheltuiți de stat pe anii de facultate.

Ministerul Educației vrea introducerea unui contract pe care studenții aflați pe locuri subvenționate de stat să-l semneze la începerea studiilor.

Unul dintre domeniile în care este simțită cel mai acut plecarea din țară a noilor absolvenți este cel medical. Astfel, mulți absolvenți de studii superioare cu acest profil aleg să plece din țară pentru salariile mult mai mari din alte state UE, cum ar fi Germania sau Franța.

O prevedere asemănătoare există la școlile militare. Studenții sunt obligați să lucreze unde sunt repartizați timp de mai mulți ani, iar dacă doresc să părăsească sistemul mai devreme trebuie să plătescă școlarizarea.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs