TUDOR OPRIŞ, tudor-opris-226x300

A plecat dintre noi profesorul doctor Tudor Opriş, personalitate de marcă a educaţiei şi culturii româneşti. Profesor, scriitor, îndrumător cultural şi spiritual pentru generaţii întregi de copii şi tineri, prof. dr. Tudor Opriş şi-a dedicat întreaga viaţă şcolii, literaturii şi culturii. A lăsat în urmă o operă prodigioasă, care include: poezie, proză, eseistică, memorii, critică, literatură de popularizare a ştiinţei, articole de presă etc.

S-a numărat printre primii redactori ai Tribunei Învăţămîntului (Tribuna Şcolii – înfiinţată în 1949) şi a rămas cel mai longeviv colaborator al revistei naţionale a educaţiei româneşti. Prin plecarea dintre noi a profesorului Tudor Opriş, educaţia şi cultura noastră pierd un mare dascăl, un scriitor de prim rang, un spirit luminat care a luptat toată viaţa, energic, entuziast şi impetuos, pentru valorile artei şi ale omului, pentru bine, adevăr şi frumos. Tribuna Învăţămîntului pierde un mentor şi un mare prieten! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-l aşeze printre cei drepţi! (Sorin Ivan)

S-a născut în Bucureşti, la 26 noiembrie 1926. Fiu al generalului Ştefan Opriş combatant în cele două războaie mondiale, nepot al unui ilustru profesor muscelean şi al unui cunoscut promemorandist sibian, al cărui nume a fost dat unei străzi din Bucureşti. Studii secundare la Colegiul Naţional „Nicolae Filipescu” de la Mînăstirea Dealu şi cele universitare la Facultatea de Litere din Bucureşti, unde a fost şef de promoţie. Doctor în filologie „Summa cum laude”. A profesat peste 50 de ani în Bucureşti, din care peste 40 de ani la Colegiile Naţionale „Mihai Eminescu” şi „Gheorghe Lazăr”.

Membru al multor societăţi şi academii, solicitat ca profesor „inviting” sau „consulting” la felurite universităţi şi congrese din ţară şi de peste hotare.

Pe plan literar, încă din adolescenţă a colaborat la diverse reviste literare, ziare şi alte publicaţii şi a fost premiat pentru volumele de versuri „Zborul cărăbuşului” (1944) şi „Cîntecul Săgetătorului” (1947). A cunoscut încă din liceu dragostea şi îndrumările lui Bacovia, Arghezi, Camil Petrescu, Romulus Vulcănescu, iar în timpul studenţiei preţuirea şi încrederea profesorilor Călinescu, Vianu şi Papadima.

Din 1947, devine membru al Societăţii Scriitorilor Români şi din 1974 al Uniunii Scriitorilor din România. A reprezentat 20 de ani secţia literaturii pentru copii şi tineret în biroul de conducere al Uniunii Scriitorilor. Este socotit primul istoriograf al revistelor şcolare – născute la noi în 1834 – şi al debutului şcolar al scriitorilor români din 1820 pînă în anul 2000. Unul dintre cei mai valoroşi poeţi lirici şi meşteri sonetişti ai dragostei („Omul cu iubirile”, „Sonetele iubirii fără moarte”, „Sonetele cetăţii”) reînnoind mereu atît poezia clasică, cît şi pe cea tradiţionalist-folclorică.

Biologia i-a fost principalul hobby încă din copilărie. Iniţiat în tainele botanicii de bunicul său şi îndrumat de savanţii I.T.Tarnavschi şi Ion Simionescu, a fost primit la vîrsta de 14 ani în mod excepţional în „Societatea botaniştilor români”, a tipărit între 1960 – 2011 peste 80 de cărţi de ştiinţă literaturizată, fiind creatorul în ţara noastră a ştiinţelor distractive şi enciclopediilor pentru copii.

Multe din lucrările sale au fost traduse şi premiate în ţară şi peste hotare. Rodnica sa activitate, începînd din anul 1966, de iniţiator al concursurilor naţionale de creaţie şi presă şcolară, de autor a sute de antologii literare, ca şi aceea de editor a numeroase volume individuale de creaţie literară a elevilor din România, a contribuit la promovarea a numeroşi scriitori şi a multor personalităţi culturale din ţară şi diaspora.

A fost răsplătit cu titlul de profesor fruntaş şi emerit, cu indemnizaţia naţională de merit, cu medaliile „Spiru Haret”, „Ion Pilat”şi „Cultura Militans” precum şi cu „Ordinul Naţional pentru Merit” în grad de cavaler pentru activitatea sa deosebită ca profesor, scriitor şi mentor cultural al tinerei generaţii.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.