Invenția unui român care l-a făcut cel mai bogat inginer de la Dacia. Pentru ce a câștigat 1 milion de dolari

inventia unui roman

Sandu Ion Romică, inginerul care a inventat eleronul pentru constructorul Dacia, a câștigat în instanță, după 25 de ani de procese, despăgubiri de aproape 1 milion de dolari, informează Libertatea.

Totul a început în 1991, când Sandu Ion Romică a cerut Dacia despăgubiri de 120 de miliarde de lei vechi, la scurt timp după ce a inventat eleronul pentru constructorul piteștean. Printr-o sentință din 1998, Tribunalul Timiș obliga Automobile Dacia să-i plătească lui Sandu Ion Romică echivalentul a 15 milioane de dolari. Ulterior, procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2004, Guvernul a stabilit că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este răspunzătoare pentru pretențiile financiare la adresa societăților privatizate. Inginerul a cerut în instanță 31 de milioane, însă Guvernul a obținut rejudecarea litigiului.

  • Eleronul este un dispozitiv aerodinamic care deviază cursul aerului care circulă deasupra unui autoturism în mișcare în direcție verticală pentru a împinge mașina în sens opus, generând astfel mai multă aderență.

Magistrații Curții Supreme au menținut soluția din februarie 2016 a Curții de Apel București, prin care inginerul piteștean este îndreptățit să primească despăgubiri, în valoare de 941.319 de dolari.

Sursa:http://www.activenews.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.