Un grup de cercetători de la două universități din Timișoara a obținut Medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva 2017, pentru inovația „Procedeu pentru obținerea unui unguent antibacterian pe bază de extract de măghiran și scoarță de mesteacăn”, scrie Agerpres.

Medalie de Aur

Potrivit cercetătorului, invenția se referă la un procedeu pentru obținerea unui unguent antibacterian pe bază de extract de măghiran (Origanum majorana L.) și de scoarță de mesteacăn (Betula pendula Roth), care este un produs fitofarmaceutic cu aplicare topică, prezentând activitate antibacteriană superioară, comparativă antibioticelor cu spectru larg (cloramfenicol) utilizate în infecțiile cutanate cauzate de Staphylococcus aureus.

„În prezent, pe piața farmacoterapicelor din România nu există preparate industriale sub formă de unguente care să conțină extract de măghiran, respectiv de scoarță de mesteacăn. Extractul de Origanum vulgare intră în compoziția preparatelor magistrale sub formă de unguente utilizate ca și decongestionante nazale la copii”, a punctat Georgeta Pop, conducătorul proiectului.

Ideea inovativă a venit pe parcursul studiilor efectuate asupra activității antimicrobiene a uleiurilor esențiale din plante medicinale, care fac parte din cercetarea interdisciplinară desfășurată în cele două universități timișorene, respectiv Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare (USAMVB) și UMF.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.