O nouă proteză de șold - Invenția medicilor militari și a specialiștilor de la Politehnică, premiată cu aur la Bruxelles

Medalia de aur și Premiul special al secțiunii “Medicină și sănătate” pentru specialiștii Spitalului Militar Central, la Concursul internațional de inventică de la Bruxelles. În parteneriat cu profesori de la Universitatea Politehnica București, medicii de la Spitalul Militar au creat o noua proteză de șold care folosește un sistem inovator de fixare și presupune o intervenție chirurgicală minim invazivă.

Ideea acestui proiect a aparținut maiorului medic asistent universitar dr. Moga Marius, din Secția Clinică Ortopedie și traumatologie a SUUMC, care, în urmă cu un an, a inițiat dialogul cu echipa de cercetători din cadrul Universității Politehnice din București, potrivit MApN.

Preocuparea medicului militar a fost determinată de practica medicală zilnică care l-a adus, în nenumărate rânduri, în situația luării unei decizii terapeutice, chirurgicale, cu resurse materiale limitate. În ultimii cinci ani, medicul Marius Moga a analizat mai multe variante de diagnostic și tratament pentru pacienții săi, mulți dintre aceștia fiind diagnosticați cu diferite afecțiuni cu interesare osoasă, derivate din patologia oncologică.

Banii pentru noua proteză ar putea veni prin atragerea de fonduri europene, sau de la investitori.

Pentru invenția “Proteză de șold scurtă femurală cervicală” s-a obținut brevetul național. Anul viitor se vor face demersuri pentru omologarea, la nivel internațional, a acestui dispozitiv medical.

La concursul internațional de la Bruxelles au fost înscrise în competiție 31 de invenții românești, majoritatea în stadiul de prototip sau produs, pentru care s-au obținut 23 de medalii de aur, 8 medalii de argint și 29 de premii speciale.

De Ștefania Brândușă


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.