Se estimează că în lume se pierd anual prin defrișări între 74.000 km și 95.000 km pătrați de pădure. Asta înseamnă că în fiecare minut omenirea pierde echivalentul a 48 de terenuri de fotbal. De aceea se consideră că defrișarea este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent civilizația. Iar efectele se văd… Așadar, „măcelul pădurilor“ nu se întâmplă doar în România, ci cam peste tot…

plantarea de copaci


Soluția magică

La ediția de anul trecut a Forumului Economic de la Davos a fost prezentată o soluție aprope „magică“, posibilă cu ajutorul noilor tehnologii. Într-un document elaborat la forum se arată că „defrișarea rămâne o problemă enormă, dar dronele ar putea ajuta la rezolvarea acestei situații. Sunt matematici simple. Doborâm aproximativ 15 miliarde de copaci pe an și se plantează aproximativ 9 miliarde. Deci, există o pierdere netă de 6 miliarde de copaci pe an. Plantarea copacilor este lentă și costisitoare. Pentru a ține pasul cu tractoarele și buldozerele care elimină zone uriașe de teren, avem nevoie de o soluție industrială. De exemplu, o dronă care poate să planteze până la 100.000 de copaci pe zi“. Cu alte cuvinte, dacă ne gândim la faptul că 24 de ore înseamnă 86.400 de secunde, rezultă că respectiva dronă are un randament de mai mult de un copac plantat pe secundă.

Ce și cum

Soluția a fost dată de compania BioCarbon Engineering, cu sediul în Marea Britanie, susținută de producătorul de utilaje Parrot. Astfel, firma britanică a venit cu o metodă de plantare rapidă și ieftină a copacilor. Și atenție! Cu ajutorul dronelor, copacii pot fi plantați și în zone care în mod normal sunt dificil sau imposibil de accesat.

Totuși, cum se face?

„Mai întâi o dronă scanează topografia locului pentru a crea o hartă 3D. Apoi, cu ajutorul unor algoritmi matematici, se calculează cel mai eficient model de plantare pentru acea zonă. Apoi, o dronă încărcată cu semințe germinate «împușcă» semințele în pământ cu o rată de 1 pe secundă sau aproximativ 100.000 pe zi. Un calcul simplu ne arată că o flotă de 60 drone ar putea planta 1 miliard de copaci pe an“, se mai arată în documentul forumului economic. Totodată, inginerii sistemului estimează că metoda lor este de aproximativ 10 ori mai rapidă și reprezintă doar 20% din costurile de plantare „clasică“ a copacilor.

Deja o idee similară este folosită de către compania americană Oregon DroneSeed, care încearcă să creeze o nouă eră a „silviculturii de precizie“, prin folosirea dronelor pentru plantarea copacilor, precum și a îngrășămintelor și a erbicidelor prin pulverizare. În altă ordine de idei, în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial din Davos din acest an, Norvegia a anunțat un fond de 400 de milioane de dolari pentru inițierea investițiilor în silvicultură pentru plata de despăduriri în țările care încearcă să-și reducă degradarea pădurilor.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.