Sa spicuim din articolul „Privilegiul de a fi român”, semnat de avocatul Ardeiaș Liviu în ziarul Teleormanul din ianuarie 2003 în care scrie: „românii au dominat ultimele saloane mondiale de inventicã, surclasând țãri cu tradiție. În anul 2001 la Geneva, toate cele 63 lucrãri prezentate au fost premiate, și nu oricum: 26 cu aur, 20 cu argint și 17 cu bronz, clasându-ne a doua oarã consecutiv pe primul loc. Performanța de la Geneva 2001 a fost reeditatã în anul 2002, când au fost premiate toate cele 67 de lucrãri prezentate (15 cu aur, 31 cu argint și 21 cu bronz) și recidivãm și în anul 2003, culegând iarã o frumoasã recoltã de medalii: 9 de aur, 13 de argint și 15 de bronz. În anul 2001, Salonul Eureka de la Bruxelles, claseazã România pe primul loc, deoarece toate cele 129 de invenții noi prezentate au fost premiate astfel: 68 cu aur, din care 23 cu mențiunea specialã a juriului, 45 cu argint și 16 cu bronz, iar la ediția din anul 2002, deasemenea au fost premiate toate cele 81 de invenții prezentate de România, prin 46 cu aur, 5 medalii de aur cu mențiuni, 21 cu argint și 9 cu bronz, plus 12 premii speciale”. Nu cred cã sunt necesare ceva comentarii. Și nu cred cã supãr cititorii dacã mai continui puțin.
„Sfârșitul lunii august 2003 încununeazã tinerii informaticieni români cu lauri. Participând la a XV-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informaticã de la Kenosha/Wisconsin, România se claseazã pe locul întâi în lume cu cele douã medalii de aur și douã de argint”.
Dacã tot am ajuns prin S.U.A., consemnez o știre cititã în 1976 într-un ziar din Chicago: „cei mai buni 400 (patru sute) de profesori de matematicã din S.U.A. sunt de origine românã”.
Iar în revista româneascã „Magazin Istoric”, tot în perioada aceea, Werner von Braun declara cã cei mai buni colaboratori ai sãi la Cape Canaveral sunt doi ingineri români.
Câți specialiști de înaltã clasã, formați de școala româneascã, vom fi exportat în ultima, sã zic, jumãtate de secol? Numai cã noi facem negoț ca Pãcalã care a plecat la obor sã vândã o pereche de boi și s-a întors cu un coș cu ouã pe care le-a spart, împiedicându-se de prag, la intrarea în curte. Nimeni, cred, nu ne întrece în talentul de a vinde fazani la preț de gãinã nãpârlitã.
De succesele elevilor la Olimpiadele lor, pe diferite domenii, ce sã vã spun? Cã abia de sunt mediatizate? Sunt socotite lucruri firești, banale, nu succese remarcabile! Se spune cã la o olimpiadã de chimie, organizatã la Atena întrebat de un reporter român cum a fost, președintele juriului, un profesor grec, ar fi rãspuns ca un hâtru: domnule, cei zece „handicapați” ai dumneavoastrã s-au plasat pe primele unsprezece locuri. S-a clasat pe locul al VI-lea un elev ceh, probabil din greșealã.
În anul 1994, am avut prilejul sã ascult relatarea unui profesor universitar (Facultatea de Chimie București), consilier la primãria capitalei. Domnia sa ne spunea cã împreunã cu alți cinci români a ajuns la Biblioteca Centralã a O.N.U. din New York pentru o anume documentare ca trimiși ai guvernului nostru. Directorul bibliotecii, anunțat de secretarã cã o delegație a guvernului României solicitã o audiențã, a venit imediat la ușã, le-a deschis personal și a fãcut o largã reverențã în fața lor. Puțin vexat, domnul profesor, oltean la origine, l-a întrebat pe mister director cãrui fapt datoreazã atâta deferențã din partea sa? Și i-a precizat cã delegația este compusã din oameni prea modești ce vin dintr-o țarã fostã comunistã. Replica americanului și dialogul ce a urmat îmi face plãcere sã-l reproduc cât mai fidel cu relatarea chiar a domnului profesor:
„- Domnilor, nu pot sã nu mã înclin în fața reprezentanților unui popor care se claseazã pe locul al III-lea în lume, dupã gradul de inteligențã.
– Și cine și cum ne-a clasificat atât de onorant?
– Un calculator. Astãzi am trimis raportul oficial cãtre secretarul General al O.N.U.
– Și ce date ați oferit calculatorului ca sã dea rezultatul?
Zâmbind condescendent, directorul a explicat cam ce v-am spus în rândurile de mai sus.
– Toate succesele la manifestãrile internaționale gen Salonul Eureka, Geneva, Olimpiada informaticienilor, a elevilor și studenților, sunt clasificate cu un punctaj convenit pe plan mondial. Acest punctaj l-am oferit calculatorului plus numãrul populației României de la ultimul recensãmânt și am aflat clasamentul: locul I S.U.A., locul al II-lea Japonia, locul al III-lea România ș.a.m.d. Ce nu știa calculatorul? Cã s-a convenit ca S.U.A. sã nu intre în clasament, fiind o adunare a națiunilor lumii și a inteligențelor lumii. Așa cã permiteți-mi, prin dumneavoastrã, sã felicit poporul român pentru clasarea pe locul al II-lea în lume”.
Lasă un răspuns