Rușii se joacă în prezent cu propriile procesoare numite Elbrus. Când, prin 2017, rușii au prezentat calculatorul făcut în jurul procesorului Elbrus 4S, rivalii americani au izbucnit în râs întrucât, din punct de vedere tehnologic jucăria era cam cu vreo zece ani în urmă. Lucrurile însă n-au stat pe loc și observatorii care se hlizeau n-au înțeles că, de fapt, pentru Rusia era o revoluție.

Reușiseră să formeze fundația pe care puteau construi independent tehnologii de vârf. Așa se face că „prostul” 4S a fost urmat de 8S, un procesor care-a mai acoperit din diferențe ajungând – din punct de vedere al tehnicii constructive – la vreo 4-5 ani diferență față de Intel. Impresionantă e însă arhitectura revoluționară – VLIW – care face ca procesoarele Elbrus să fie de 2-3 ori mai rapide decât alternativele Xeon de la Intel.

Mai mult, partea de optimizare este efectuată – așa cum ar fi logic – la momentul compilării, astfel încât nu au nevoie de complexitatea arhitecturală a celor de la Intel. Rezultatul este un procesor cu performanțe remarcabile, chiar dacă este realizat cu penultima tehnologie constructive (28nm). În prezent rușii lucrează la modelul 16S, programat să apară în 2021 și care, din punct de vedere tehnologic(al densității) se va apropia și mai mult de Intel. Însă, la capitolul performanțe diferențele vor fi și mai mari, iar asta în favoarea rușilor.

Probabil nu înțelegeți cu adevărat ce înseamnă asta. În primul și-n primul rând, rușii au în mână o tehnologie care elimină backdoor-urile plantate de NSA în produsele americane. Adică, pe această fundație pot construi computere sigure în domenii sensibile precum cel militar sau al statului. Modelul orientat către securitate se vede cel mai bine în partea grafică. Rușii au dezvoltat in-house partea de procesare 2D. Pentru 3D au fost nevoiți să importe tehnologie, însă, din rațiuni de securitate, procesarea 3D e efectiv izolată, comportamentele anormale fiind combătute prin interacțiunea sa cu computerul exclusiv prin interfața 2D. Cu alte cuvinte, un filtru suplimentar menit a izola tehnologia pe care n-o controlează.

E un exemplu despre cum pot fi acoperite diferențele tehnologice într-un timp extrem de scurt. Propriul procesor le-a deschis rușilor orizontul propriului supercomputer bazat desigur pe Elbrus. În termeni de eficiență energetică modelul rusesc e de-a dreptul revoluționar întrucât consumă mai puțin de 6% decât rivalii săi pentru aceeași cantitate de calcule.

Arhitectural, de asemenea avem de-a face cu o revoluție a simplificării. Supercomputerul rusesc are practic o putere de calcul infinită deoarece în momentul în care ai nevoie de o putere mai mare de calcul, pur și simplu mai adaugi servere care se integrează perfect în arhitectură.

Elbrus-90micro (1998–2010) este folosit pentru a controla sistemul de rachete S-400.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.