Suedia testează o porțiune de șosea de aproximativ 2 km care oferă posibilitatea de a încărca vehiculele electrice în timpul mersului.

Proiectul poartă numele de eRoadArlanda și e finanțat de către guvernul suedez, care și-a propus ca până în 2030 sistemul de transport să nu mai folosească combustibili fosili.

Acest drum din afara Stockholmului permite unor camioane modificate să se conecteze la o șină electrificată montată în șosea.

Vehiculele modificate identifică drumul electric atunci când îl parcurg. Acestea sunt dotate cu un braț montat sub camion care se coboară și se conectează la șină. Din momentul conexiunii mișcarea camioanelor este alimentată de energia distribuită de șină, în timp ce bateriile se încarcă.

În cazul unei depășiri, brațul se ridică automat și se coboară din nou doar în momentul în revenirii camionului deasupra șinei.

Au fost concepute măsuri de siguranță pentru a evita rănirea oamenilor și a animalelor, iar brațul mobil a fost conceput pentru a putea face față pietrelor mici de pe carosabil.

Momentan sistemul e conceput pentru camioane, dar în viitor va fi compatibil cu autoturisme și autobuze.

Șina este conectată la rețeaua electrică și funcționează folosind o tehnologie similară cu cea a troleibuzelor și a autobuzelor electrice. Șina se activează automat când un vehicul este deasupra ei și se dezactivează când vehiculul se oprește sau se îndepărtează.

Șina va funcționa în diverse condiții meteorologice, pe timp de ploaie, ninsoare sau polei, potrivit celor din spatele proiectului eRoadArlanda.

Electricitatea consumată este calculată de către sistemul eRoadArlanda și plătită de către șofer.

Proiectul va fi testat în următorii doi ani de către o companie de transporturi și e posibil ca testul să se extindă și în alte părți ale Suediei. Dezvoltatorii estimează că electrificarea a 20.000 km de șosea în Suedia va costa în jur de 6,6 miliarde de lire sterline.

Tot ei au mai spus că va dura mai puțin de 3 ani amortizarea investiției și că instalarea șinei s-a va putea face într-un ritm de 1km/h.

Sursa: news.sky.com


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.