Patru studenți geniali au creat o aplicație care citește radiografii și, ajutată de niște algoritmi de inteligență artificială puși la punct tot de ei, pune diagnostice. Pentru moment pot fi analizate doar radiografii pulmonare, dar tinerii lucrează pentru a putea fi analizate și alte zone ale corpului. Aplicația creată de ei a intrat într-o cursă pentru un premiu de 100.000 de dolari, pusă la cale de Microsoft.

inteligenta artificiala

Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Andrei Tenescu, adică echipa VisionX, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, au câștigat, la sfârșitul lui februarie, marele premiu al competiției Big Idea Challenge, organizată de Microsoft. A fost un premiu de 3.000 de dolari doar pentru o idee, care propulsează echipa VisionX direct în concursul Imagine Cup Global Competition 2018, organizat tot de Microsoft, care pune la bătaie un premiu de 100.000 de dolari.

Practic, aplicația creată de cei patru studenți permite analiza unor radiografii cu ajutorul inteligenței artificiale, comparându-le cu alte 200.000 de imagini similare. După aceea, pe baza unor algoritmi creat tot tinerii timișoreni, pune un diagnostic. Cum funcționează? În aplicația respectivă se încarcă radiografia, aceasta este analizată prin algoritmii respectivi și afișează automat un rezultat, sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă și a unei hărți a zonelor de anomalii.

Momentan, pot fi analizate doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului.

Dacă Ștefan, Bogdan, Cristian și Andrei câștigă etapa națională a competiției Imagine Cup, ei pot merge mai departe la faza pe Europa Centrală și de Est. De acolo, primele patru echipe se califică la etapa mondială, având șansa să câștige un premiu de 100.000 de dolari.

Aceasta nu este prima reușită a echipei VisionX. Cei patru studenți timișoreni au câștigat și trofeul Morpheus Cup, la Paris, dar și concursul StartUp Campus Innovative Idea Battle, premiul la acesta din urmă fiind accesul la Conferința Pioneers de la Viena, unde participă startupuri inovative din toată lumea.

Aplicația lor este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs