Umbra poate genera energie

Foto: http://news.nus.edu.sg

Așa-numitul generator de energie cu efect de umbră (shadow-effect energy generator, SEG), dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Singapore (NUS), produce energie electrică cu ajutorul contrastului de lumină între zonele iluminate și cele umbrite, scrie 365 Reblog, citat de ziarul ungar ”Népszava”. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Energy & Environmental Science, scrie cotidianul maghiar Nepszava.

”În sistemele tradiționale, sursa de energie este lumina care se dispersează uniform, în timp ce umbra este evitată în mod special, deoarece deteriorează eficiența sistemului. Noi am obținut indirect o sursă de energie din contrastul de iluminare cauzată de umbră. Contrastul induce o diferență de tensiune între zonele iluminate și cele aflate în umbră, generând astfel energie electrică. Acesta este un concept revoluționar pentru producția de energie”, a explicat coordonatorul cercetărilor, Tan Swee Ching, într-un comunicat dat publicității de Universitatea din Singapore.

Generatorul SEG, care este uşor de fabricat, pe lângă costuri mici, are două funcții: transformă în energie electrică contrastul dintre lumină și umbră, respectiv monitorizează ca un senzor de proximitate obiectele în mișcare. Pe parcursul cercetărilor, energia a fost generată cu un grad mare de eficiență atunci când jumătate din dispozitiv s-a aflat în lumină și jumătate era în umbră. Prin folosirea alternativă a iluminării, SEG-ul experimental a fost mai eficient de două ori în comparație cu un panou solar tradițional din siliciu amorf. Energia obținută din contrastul de lumină dintr-un spațiu interior a fost suficient pentru încărcarea, cu ajutorul dispozitivului SEG, a unui ceas digital. Cercetătorii doresc să dezvolte un SEG mobil care, conectat la îmbrăcăminte, ar genera energie electrică în timpul activităților zilnice, potrivit Rador.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.