Este primul român care a luat „Oscarul inventicii”, în Statele Unite ale Americii, împreună cu echipa de cercetători din care face parte.

Un român a câștigat OSCARUL INVENTICII. Proiectul profesorului din Cluj a concurat cu alte 1000 de invenții din lume
FOTO: ziardecluj.ro

Flaviu Turcu, profesor la catedra de Fizică Biomoleculară a Facultății de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a fost distins cu un premiu pentru știință R&D100, echivalent cu Oscarul.  În 2015, au candidat la acest premiu 1.000 de proiecte.

Profesorul universitar și echipa sa au dezvoltat tehnologia RMN, ce permite evaluarea eficienței stocării dioxidului de carbon în subteran în scopul protejării mediului.

Acum cinci ani, Pacific Northwest National Laboratory a strâns cinci specialiști, printre care și clujeanul Flaviu Turcu. Echipa a construit în doi ani și jumătate un recipient care recreează condițiile din subteran și care estimează și temperaturile, și presiunea la care ar fi supuse gazele. Proiectul a fost finanțat cu 30 de milioane de dolari de Departamentul Energiei din SUA, în scopul de a combate schimbările climatice din ultimele zeci de ani, potrivit digi24.ro. Cele 100 de premii anuale sunt acordate tehnologiilor revoluționare care ajung să îmbunătățească viața omului și identifică produsele tehnologice de top introduse în anul precedent.

Întors în România, profesorul universitar Flaviu Turcu a adus în laboratoarele Centrului Național de Rezonanță Magnetică din cadrul Universității Babeș-Bolyai un suflu nou. Foștii săi profesori văd reușita tânărului ca pe o încurajare pentru viitorii cercetători din România.

„Ceea ce îl caracterizează pe Flaviu spre deosebire de alți excelenți și foarte buni cercetători pe care îi avem este că are un spirit practic deosebit”, spune Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe.

De Anca Apostol  /   activenews.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs