Recuperarea medicală în cazul unui atac de cord sau a unei paralizii provocate de poliomielită ar putea fi mai uşoară cu ajutorul unei mănuşi. Este ideea unor tinere de 15 ani, olimpice la ştiinte exacte, care şi-au testat, cu succes, proiectul în spitalele din România. Proiectul lor a fost premiat cu medalia de aur la competiţia internaţională “InfoMatrix”.

Ana Maria şi Miruna au pus la punct o mănuşă concepută special pentru recuperarea medicală. Pentru asta au folosit mănuşi de curăţenie şi pâslă de protecţie pentru scaune.

“Mănuşa minune” a fost testată deja pe pacienţi paralizaţi temporar în urma unui atac de cord sau din cauza cancerului.

Eforturile lor au fost apreciate: la competiţia internaţională “Infomatrix”, tinerele au obţinut medalia de aur. Aşa au prins încredere şi acum se pregătesc pentru competiţia Internaţională de Ştiinţe şi Inginerie “INTEL”, organizată la primăvară, în Statele Unite.

În timp ce fetele măsoară gradul de recuperare medicală, Alin, Vlad şi Radu au inventat niste dispozitive care grăbesc vindecarea fracturilor de la nivelul mâinilor.

Primul pacient a fost bunicul unuia dintre inventatori.

Cei cinci sunt doar o parte a echipei de cercetători de la Institutul Naţional pentru Inginerie Electrică. Ideile lor au urcat România în topul celor mai ingenioase ţări.

Cu toate acestea, domeniul cercetării rămâne subfinanţat în ţara noastră: de ani buni, nivelul fondurilor alocate este mai mic de un procent din PIB.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.