Cercetătorii spanioli sunt pe punctul de a revoluţiona producţia de energie eoliană prin folosirea unei turbine fără elice. Sunt mai ieftine, ecologice şi mai rentabile, dar deocamdată în teste.

Imaginea de astăzi a parcurilor eoliene s-ar putea schimba în viitorul apropiat cu cea a stâlpilor fără elice. Cercetătorii spanioli testează un noul model de turbină, numit Vortex, care ar putea reduce costul de producţie şi de instalare la peste 50% faţă de actualul sistem cu turbine cu elice.

Ideea i-a venit unuia dintre cercetători după ce a analizat cauzele unei catastrofe naturale.

Principiul este împrumutat din arhitectură, unde se urmăreşte reducerea impactului provocat de vânt asupra clădirilor, dar în acest caz se doreşte ca stâlpii să se mişte cât mai uşor.

De aceea, modelul testat în provincia Avila nu are o structură complexă şi stâlpul este stimulat cu ajutorul magneţilor ca să fie evitată orice frecare.

Până când va apărea primul model industrial vor trece cel puţin patru ani, însă este de aşteptat ca un astfel de stâlp de 13 metri şi cu o producţie de 4 kW pentru uzul domestic să fie comercializat peste un an şi jumătate.

Spania se află pe primele poziţii din lume la producţia de energie eoliană, iar consumul ajunge deja la 21%.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.