Un dispozitiv care creează apă potabilă din aer poate salva vieţi în zonele sau perioadele cu secetă prelungită

O echipă compusă din mai mulţi experţi şi oameni de ştiinţă, numită, Skysource/Skywater Alliance, a creat un dispozitiv care produce apă din aer prin generarea unui nor artificial în interiorul unui container.

seceta

Tehnologia numită WEDEW (Wood to Energy Deployed Water) creează un nor artificial în interiorul unui container prin răcirea aerului cald şi colectarea condensului. În acest fel, se pot crea cel puţin 2.000 de litri de apă potabilă pe zi.

WEDEW este motorizat de un gazificator de biomasă care generează energie prin vaporizarea materiei organice, precum vegetaţia moartă din regiunile secetoase. Gazificatorul creează un mediu cald şi umed, ideal pentru producerea apei.

Acelaşi gazificator creează în urma procesării materiei organice un fel de cărbune care protejează fauna şi stochează carbon.

Ca alternativă la gazificator, WEDEW poate funcţiona şi cu baterii ori energie solară, caz în care producţia unui litru de apă costă de 2 cenţi.

Oamenii de ştiinţă care l-au creat consideră că WEDEW poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte dacă este folosit în zone în care apa este foarte puţină şi/sau foarte scumpă. Acelaşi dispozitiv ar putea fi folosit în cazul unui dezastru, după producerea căruia apa potabilă poate fi foarte greu de găsit.

Pentru crearea WEDEW, Skysource/Skywater Alliance a câştigat primul loc în cadrul competiţiei Water Abundance XPrize şi a primit 1,5 milioane de dolari.

Echipa de cercetători va încerca să colaboreze cu organizaţii non-profit pentru producerea câtor mai multe dispozitive de acest gen.


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *