În 2010, la Salonul de Invenţii de la Geneva, tehnica dializei fără aparat a fost premiată cu aur. Însă rodul muncii unei echipe de specialişti români, coordonată de prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, nu a fost pus în practică nici până în prezent, cel mai probabil pentru că ar strica afacerea numită dializă.

În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei acestor bolnavi – suportat de CNAS – depăşeşte o sută de milioane de euro pe an. Industria de profil s-a dezvoltat. Există aparate de dializă portabile, există clinici private care vin şi fac dializă la domiciliul pacienţilor, există bolnavi care fac drumuri lungi, o dată la câteva zile, până la cel mai apropiat centru. Fără asta, viaţa lor ar fi curmată brusc. Însă, în 2010, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului “Sfântul Ioan”, din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, a inventat o metodă revoluţionară de dializă: peritoneofiltrarea sau dializa fără aparat. Din păcate, inventatorii aparatului îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de 10 ori.

În ce constă peritoneofiltrarea

“Rolul rinichiului va fi preluat de peritoneul bolnavului. Pacientului i se implantează, sub piele sau endoscopic, două echipamente. Un manşon biocompatibil va comprima vena portă, va «stoarce» controlat toxinele şi le va elimina prin vezica urinară printr-o valvă unidirecţională. Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20.000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5.000. Dacă în lume, acum, dializa costă peste 500 de miliarde de euro, metoda înseamnă 10% din costuri. Sunt convins că am deranjat pe mulţi”, afirmă prof. dr. Ciocâlteu.

Viaţa pacientului revine la normal

Cu noua invenţie, pacientul scapă definitiv de ţeava din burtă prin care, din şase în şase ore, se introduc doi litri de soluţie, ceea ce se întâmplă în actuala dializă peritoneală, şi de drumul de trei ori pe săptămână la spital, aşa cum se cere în hemodializă. Mai mult, noua dializă fără aparat ar reduce şi riscul infecţiilor, atât de crescut în dializa peritoneală. De asemenea, ar scădea şi riscurile de hipertensiune şi insuficienţă cardiacă, iar viaţa pacientului ar reveni la normal.

“Am primit şi al doilea brevet de la OSIM”

“Am primit şi al doilea brevet de invenţie de la OSIM şi am făcut şi demersurile pentru obţinerea dreptului de autor la nivel internaţional. Totul din banii mei. Peste 8.000 de euro. Şi în 2010, deplasarea la Geneva mi-am plătit-o singur. Nici măcar colegii mei nu sunt pasionaţi. Singurul care s-a arătat interesat de invenţie a fost profesorul Ioanel Sinescu, şeful Institutului de Transplant Renal Fundeni”, explică prof. dr. Ciocâlteu.

Caută sponsori

“Eu nu vreau niciun ban, însă, pentru punerea în practică a invenţiei, avem nevoie de sponsori, iar aceştia par foarte greu de găsit şi în România, şi în lume. În acest moment, avem nevoie de catetere, asemănătoare celor care există deja pentru alte organe, iar firma care ar fi interesată ar trebui să investească 200.000-300.000 de euro. Cine va face investiţia va primi un procent mare din tot şi va scoate un profit uriaş. Noi, cei care am realizat invenţia, am rămâne cu 5-10%, pentru că oricum câştigul ar fi foarte mare, însă cele mai mari beneficii sunt pentru pacienţi”, susţine renumitul urolog.

“Nu accept ca invenţia noastră să se materializeze într-o altă ţară. Sper că, până la urmă, cineva din România ne va ajuta”, Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu

Condiţii pentru a beneficia de noua invenţie

  • Să existe catetere (asemănătoare stenturilor pentru cardiaci)
  • Coagularea sângelui să fie scăzută
  • Pacienţii cu insuficienţă renală să nu aibă intervenţii chirurgicale mari pe zona abdomen-peritoneu

300.000 de persoane dependente de dializă există în Europa şi un milion la nivel mondial.

“Implantul rămâne în corpul pacientului, aşa cum poartă unii cardiaci peacemaker”, Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu

3.000 de euro costă manşonul care se va implanta pacienţilor în dializa fără… aparat

“Avem sute de voluntari care visează să scape de dializă, însă autorităţile sau firmele private nu s-au oferit să ne sprijine, aşa că suntem în imposibilitate de a testa metoda.”, Prof. dr. Alexandru Ciocâlteu


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.