O tânără româncă din Arad, Anamaria Effler, face parte din echipa Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), al cărei proiect a câștigat premiul Nobel pentru Fizică din acest an, scrie specialarad.ro.

româncă, Premiul Nobel pentru Fizică

Anamaria Effler are 33 de ani și s-a născut în Arad. Studiile le-a terminat la cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Arad, Colegiul „Moise Nicoară”, fiind parte a unei generații de elită care a absolvit în anul 2003. Imediat după terminarea liceului, Anamaria a primit burse de la mai multe universități din străinătate, tânăra alegând CalTech (California Institute of Technology), un institut asemănător cu celebrul MIT (Massachusetts Institute of Technology). CalTech este un institut de elită, axat exclusiv pe domeniul științelor.

Anamaria Effler este în SUA de 14 ani. Acolo a terminat studiile CalTech, aceasta și-a făcut doctoratul în Fizică Gravitațională. Pe tot parcursul studiilor de doctorat Anamaria și-a făcut toate experimentele la LIGO, a povestit doamna Georgeta Effler, mama Anamariei, în exclusivitate pentru Special Arad.

Premiul Nobel pentru Fizică 2017 a fost acordat savanților Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip. S. Thorne „pentru contribuții decisive la detectorul LIGO și pentru observațiile undelor gravitaționale”.