Considerată unul dintre cei mai buni cercetători români, Emilia Moroşan a reuşit să producă cel mai dur metal din lume, în urma unui experiment cu magneţi din titaniu şi aur.

Emilia Morosan

Metalul a fost produs în laborator prin topirea împreună a titaniului şi a aurului şi este considerat de patru ori mai dur ca titaniu, scrie BBC.com, potrivit 101reporteri.ro.

Acest metal este compatibil cu ţesuturile vii, spun fizicienii care au lucrat la experiment sub coordonarea româncei.

Prof. Emilia Moroşan, Rice University Houston…

a declarat că duritatea aliajului dintre cele două metale, împreună cu biocompatibilitate mare, a făcut un „compus al generaţiei următoare pentru extinderea duratei de viaţă a implanturilor dentare şi a implanturilor pentru articulaţii”.

Aliajul de aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special de atomi, atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate. Titaniul este unul dintre puţinele metale care este utilizat în medicină şi stomatologie la scară largă.

sursa


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.