inventator-1.jpg

Fratii Petru si Gheorghe Bordeianu au descoperit motorul care functioneaza cu apa, Coca-Cola, sau orice lichid care contine alcool, de la vodca si pâna la vin sau otet. Cei doi bacauani au pâna in prezent peste 30 de brevete de inventii, toate omologate. “Tehnica nu e grea. E chiar frumoasa. Nu e greu sa pui in practica ceea ce isi place si te pasioneaza. Cel mai greu a fost sa ma lupt cu mentalitatea unor oameni, care ma credeau nebun”, a spus Gheorghe Bordeianu, unul dintre inventatori.

Bacauanii Petru si Gheorghe Bordeianu au descoperit un generator de ioni, care separa hidrogenul de oxigen. Nu a fost decât un pas pâna sa puna in functiune motorul care merge cu orice lichid care contine aceste doua elemente chimice. Mai precis, fratii Bordeianu nu mai alimenteaza rezervorul masinii personale cu motorina sau benzina, ci cu apa, otet, tuica, vin, spirt sau Coca Cola. Si pentru a ne convinge, cei doi inventatori au alimentat chiar in fata noasta masina cu un litru de Coca -Cola si cu totii am dat o raita prin centrul orasului. “Pasiunea noastra pentru tehnica a inceput inca de când eram mici si doream cu tot dinadinsul sa ne facem o masinarie care sa ne ajute sa zboare. Tot ce tine de inventica pentru noi a fost o adevarata pasiune”, a povestit Gheorghe Bordeianu. “Imi amintesc faptul ca, in cele din urma mama a cedat rugamintilor noastre si ne-a cumparat o masinuta de jucarie foarte scumpa, pe care ne-a lasat sa o tunam si sa-i schimbam infatisarea asa cum ne pofteste inima”, a rememorat fratele sau, Petru Bordeianu.

Peste 30 de brevete de inventii

Cei doi au lucrat la Aerostar, fabrica de avioane din Bacau, si pasiunea pentru motoare le-a fost tot mai mult alimentata. Au inceput sa faca tot felul de piese si componente pentru tot soiul de motoare. Treptat, majoritatea dintre acestea au fost omologate, iar in prezent peste 30 de inventii au fost parafate de OSIM. Ideea de a realiza un motor care sa functioneze cu apa le-a venit celor doi frati inainte de 1989, când benzina era restrictionata. “Ne-am pus capul la contributie ca sa descoperim motorul care functineaza cu orice, numai cu benzina nu. Si fiindca apa este cel mai ieftin lichid, am fost convinsi ca viitorul motor pe care il vom face va merge cu apa. Trebuia doar sa vedem cum putem separa hidrogenul de oxigen”, a povestit Gheorghe Bordeianu.

Doarme printre piulite si suruburi

Dupa ce au realizat generatorul de separare a ionilor de hidrogen de cei de oxigen din apa, cei doi frati au imbunatatit masinaria si au facut in asa fel incât sa mearga si cu otet, vin, tuica, sau chiar Coca – Cola. “Ma pasiona asa ceva! Doream cu tot dinadinsul sa reusesc. Sotia m-a inteles perfect. Niciodata nu mi-a reprosat ceva. Camera mea este plina de motoare, piulite, calculatoare, turbine, bobine si de multe ori, adormeam acolo lânga ele. De fapt, atelierul meu de lucru este dormitorul”, a mai spus barbatul.

Motorul va fi omologat in Austria

Fratii Bordeianu afirma ca aceasta inventie va fi omologata vara aceasta la Gratz, in Austria, la Institutul de Motoare Termice. Masina care va functiona alimentata cu apa sau alte lichide poate circula cu aceeasi viteza cu care merg masinile alimentate cu benzina sau motorina. “Cu un litru de Coca – Cola pot merge cam 5.000 de kilometri. Cam jumatate de an. Toata masinaria costa aproximativ 500 de lei. Nu e scumpa. Ideea trebuie sa existe”, a mai explicat Petru Bordeianu.

“Toti sunt entuziasti, dar atât”

Cei doi inventatori au participat la tot felul de expoziti din tara si din lume si au prezentat motoarele facute de ei. “Toti sunt entuziasti, dar atât. Noi am demonstrat ceea ce era de demonstrat, dar mai mult nu putem. Nu putem face singuri un atelier de cercetare. Nu stiu cât de mult se vrea infiintarea unui astfel de atelier. Ce o sa faca toata aceasta industrie a petrolului?”, se intreaba Gheorghe Bordeianu. Singurul necaz al lui este acela ca multi nu cred in inventiile sale. “Asta ma doare cel mai tare! Odata eram la un Congres in Austria si cineva mi-a zis: «Ce motor faci tu, ma, care sa mearga cu apa? Cine ti-a zis ca apa arde? Sarmanul de el nu stia ca apa e alcatuita din hidrogen si oxigen»”, a rememorat acesta.

Alte inventii:

Prima inventie a fratilor Bordeianu a fost realizata in 1982 si a fost un dispozitiv de strunjit axe foarte subtiri pentru unele componente ale aeronavelor. In 1983 au urmat dispozitivele pentru masini automate, iar apoi dispozitivul care impiedica pornirea automobilului daca la volan este un alcoolic. Au urmat apoi alte inventii: dispozitivele pentru cresterea productivitatii in realizarea unor componente ale motoarelor pentru elicopter, prese hidraulice, masini de finisat sau de rodat supape. In 1995 Gheorghe Bordeianu a realizat sase tipuri de noi motoare cu ardere interna. Toate acestea au facut obiectul unor brevete de inventii proprii. (Olimpia FILIP)


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs