Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au dezvoltat o metodă de a înregistra până la 360 TB de date pe un disc de sticlă de dimensiunea unei monezi. Datele stocate pe acest mediu ar putea fi accesibile timp de 13,8 miliarde de ani.

stocare date

Conservarea și transmiterea cunoștințelor reprezintă o problemă care a preocupat omul din timpuri imemoriale. Creațiile umane sunt fragile, se deteriorează în timp iar supraviețuirea lor este supusă rezultatelor războaielor și dezastrelor naturale.

Recent, conflictul din Siria a dus la distrugerea unei incredibile părți a patrimoniului mondial, însă omenirea a suferit pierderi masive în orice moment. În timpul cutremurului din 1755 de la Lisabona, mai mult de 70.000 de volume ale Bibliotecii Regale au fost pierdute pentru totdeauna, împreună cu sute de picturi majore. Astăzi, conservarea operelor de artă necesită mult efort pentru instituții, dar este o cursă pierdută în avans deoarece suportul material nu este suficient de solid.

Digitalizarea operelor este o soluție pentru a face față modificărilor; totuși, mass-media digitale nu sunt cruțate de ravagiile timpului. Fiind predispuse la zgârieri, expuse la umiditate și căldură, datele ajung să fie corupte. Dar cercetătorii de la Universitatea din Southampton, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Eindhoven, au dezvoltat un proces de stocare care ar avea o durată de viață aproape nelimitată.

Sursă


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.