Trei medalii de aur şi o medalie de argint: cel mai bun rezultat în istoria participării româneşti la Olimpiada Internaţională de Chimie. Rezultatul plasează România pe locul I in Europa şi pe locul al II-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante (75) la a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 23 iulie – 1 august, la Tbilisi (Georgia).

Olimpiada de Chimie

Cei trei elevi români medaliaţi cu aur: sunt Andrei Iliescu (absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti), Paul Haidu-Gerea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), premiat cu „argint” în 2015, şi Robert Cristian Râclea (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi). De
asemenea, lui Andrei Iliescu, câştigător al medaliei de aur şi la ediţia anterioară, i-a fost decernat premiul IUPAC (The International Union of Pure and Applied Chemistry) pentru cel mai mare punctaj din concurs. Medalia de argint a fost obţinută de Alexandra Dima, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Potrivit Ministerului Educației, la ediţia din acest an au fost prezenţi 264 de competitori din 75 de ţări.

Înalt, cu părul șaten și ochi verzi, băiatul, pentru care tabelul periodic al lui Mendeleev a devenit o a doua Biblie, a călătorit prin toată lumea, participând la competiții de chimie. India a fost, de departe, țara care l-a impresionat cel mai tare: „Anul trecut, am petrecut acolo două săptămâni de poveste și m-am întors cu o medalie de argint. Nu se aseamănă cu nimic din ce am văzut până acum”.

Fiul a doi economiști, Andrei are un statut special la Liceul Internațional de Informatică.

Grație performanțelor sale, este scutit de taxa școlară, în jur de 4.000 de euro anual, și primește o bursă lunară de 450 de lei. Cu două săptămâni înaintea unui concurs important, olimpicul „respiră” numai chimie. „Lucrăm foarte multe exerciții din diverse culegeri, câte 3-4 ore pe zi”, explică adolescentul.

Băiatul a pus deja ochii pe Olimpiada Internațională de Chimie, care se va desfășura anul acesta în Vietnam, dar este discret în privința planurilor de studii. „Dacă mă hotărăsc să fac Medicina, rămân în țară, dar dacă vreau să fac cercetare, va trebui să aleg străinătatea”, mărturisește Andrei.

Este unul din cei șase liceeni care au stabilit un record reușind să ia aur la toate disciplinele Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene și spune cu mâna pe inimă că este produsul școlii românești. Vestea bună? Nu spune „nu” ideii de a studia în țară.

Andrei Iliescu (16 ani) nu a devenit conștient de aptitudinile sale în materie de chimie, decât târziu, în clasa a VIII-a, când a câștigat prima olimpiadă națională de profil.

Iar dacă la început se baza doar pe ce „prindea” în clasă, astăzi, după ce și-a șlefuit geniul, rezolvând mii de exerciții, băiatul a devenit unul dintre membrii celor două echipe de liceeni medaliați cu aur la cea de-a XII-a ediție a Olimpiadei de Științe a Uniunii Europene (EUSO). Cu alte cuvinte, cel mai bun rezultat din istoria participării olimpicilor români la acest concurs.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.