Rusia se pregătește să inaugureze prima centrală nucleară plutitoare în această vară, anunțând că a terminat o serie de teste de succes, informează Euronews .

Centrala Akademik Lomonosov este creația companiei de stat ruse Rosatom, care are în plan furnizarea de energie către locații îndepărtate din nordul și din estul țării.

Aceasta a fost poreclită “Cernobîl pe gheață” de Greenpeace.

Într-o declarație dată duminică, Rosatom a apus că centrala era “pe deplin pregătită pentru exploatare”.

După primirea licenței, care este așteptată în luna iulie, centrala maritimăva fi remorcată în orașul arctic Pevek, unde va contribui în cele din urmă laalimentarea zonei.

Directorul executiv al Rosenergoatom, Andrey Petrov,a declarat că perioada de testare a fost o “împlinire imensă” pentru specialiștii centralei.

“Rezultatele studiilor au arătat că parametrii tehnologici prevăzuți în proiectarea centralei plutitoare au fost realizați”, a spus el.

În ciuda îngrijorărilor din parteaecologiștilor asupra unei posibile repetări a dezastrului nuclear de la centralanucleară Cernobîl din 1986, Rosatom susține că Akademik Lomonosov a fost proiectată cu o “marjă de siguranță”.

Aceasta “depășește toate amenințările posibile și face reactoarele nucleare invincibile pentru tsunami și alte dezastre naturale”,a declarat compania.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.