Profesorul universitar dr. Dumitru Mănoiu, un buzoian apreciat de împăratul Japoniei, Hirohito, a vorbit despre posibilitatea ca România să devină independentă energetic pentru următorii 430 de ani, datorită descoperirilor legate de saprofit, un gel găsit pe fundul Mării Negre.

El și-a început relatarea cu referatul realizat de un geolog, în care a scris despre zăcămintele din Marea Neagră și care i-a atras atenția lui Dumitru Mănoiu. „Acel geolog a studiat sedimentele din Marea Neagră. În acel studiu am văzut ceva uimitor pe care nimeni nu l-a observat și nu i-a dat importanță. Pe fundul Mării Negre, pe lângă sedimentele clasice și depozitele de gaze și de petrol, există ceva care seamănă cu o piftie și se numește sapropel. Eu am văzut în acest gel o posibilitate absolut excepțională ca să îl prelucrăm. S-a înființat o companie multinațională <Marine Resources Exploration International>, cu capital olandez și american, în care departamentul de cercetare de la Rompetrol ne-am mutat. Am adus încă 67 de specialiști din afara țării, geologi, geochimiști, chimiști, ingineri, ingineri metalurgiști, ingineri de procese bio. Am făcut partea de explorare, am văzut ce se găsește pe fundul mării. Pe fundul mării se găsește acest saprofil care prelucrat după tehnologiile care au fost brevetate, se poate asigura independența energetică a României pentru 430 de ani”, povestește cercetătorul buzoian.

Proiectul de exploatare a fost făcut cunoscut și firmele mari au fost interesate de el. Una dintre ele, o firmă partener OMV Petrom, de exploatare a gazelor, a fost de asemenea interesată. Până la urmă, nici până acum nu a avut nimeni curaj să pună în aplicare acest proiect, concluzionează cercetătorul buzoian. Există însă astăzi, mai spune cercetătorul, la nivel foarte înalt, pentru o investiție de tip joint-venture a statului și a unei firme străine. „Firma străină a venit cu propunere de finanțare, astfel încât să se pună bazele celui mai mare proiect european, de 27 de miliarde de euro, care să fie construit lângă platforma rafinăriei Midia, complex care va asigura necesarul de carburanți ai României timp de 430 de ani. Are o componentă de metalurgie, pentru că acest gel care este ca un bitum imatur are o componentă anorganică, care conține metale de o valoare excepțională”, a explicat Dumitru Mănoiu, care a afirmat că aceste proprietăți deosebite îi conferă valoare, atât din punct de vedere strategic, și din punct de vedere militar. El poate asigura și necesarul de magneziu și de aluminiu pentru toate țările din Uniunea Europeană.

El a fost implicat într-un proiect al Primăriei Buzău, numit „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, care a inclus afișarea biografiei și fotografiei sale în toate școlile și sălile de clasă din municipiu în luna aprilie.

Dumitru Mănoiu este singurul român primit de împăratul Japoniei și a primit o medalie de onoare a orașului Tokyo pentru contribuția sa academică și pentru consolidarea relațiilor dintre România și Japonia.

În cadrul proiectului, Mănoiu s-a întâlnit cu elevii din Buzău pentru a le vorbi despre independența energetică a României și despre experiența sa academică și relațiile internaționale.

Primarul Constantin Toma l-a invitat pe Mănoiu la Centrul Iazul Morilor pentru această întâlnire, dorind să ofere elevilor modele de succes din comunitatea locală.

Dumitru Mănoiu este o personalitate excepțională născută pe meleaguri buzoiene, pe 29 aprilie 1947. A făcut școala primară în satul natal, la Tega, astăzi Pănătău. A urmat cursurile actualului Colegiu Național „B.P. Hasdeu” și a absolvit Institutul Politehnic de atunci, în secțiunea de chimie, parcurgând etapele de pregătire de la Licență la doctorat în inginerie chimică, pe care îl obține în 1979, la Institute of Technology, în Japonia. A urmat, mai spune dr în istorie Marius Nicoară despre Dumitru Mănoiu, la Barcelona, o recunoaștere în domeniul managementului. „Ca și activitate profesională, a făcut parte din colectivul de cercetare al instituțiilor ploieștene, urcând în treptele profesionale până la cea de cercetător științific principal, echivalent al prof. univ. dr., așa cum este legislația de astăzi. Dumnealui a fost profesor asociat atât în Japonia la Institute of Tehnology.

 


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs