Asociația Ambasadorii viitorului, alcătuită din câțiva tineri din Zalău, a lansat primul proiect – Banca de timp, care își propune ca oamenii să ofere timpul lor în schimbul unor servicii.

Asociația își propune să-i orienteze pe tineri și să schimbe atitudinea lor prin activități și proiecte de educație, comunicare, conservare a mediului.

Banca de Timp

Este primul proiect al Asociației Ambasadorii viitorului, care constă în proiectarea unui „Organizator de timp” pentru realizarea unui schimb de servicii sau schimb de timp. Acesta ar urma să fie un sistem economic alternativ, care utilizează moneda Timpul.

Cum funcționează

Oferi o oră să ajuți pe cineva în comunitate și câștigi o oră credit (timp) care se înregistrează în Banca de date a Timpului. Ora câștigată poate fi folosită să plătești pe cineva de la care ai nevoie de anumite servicii.

„Schimbul de servicii favorizează conectarea oamenilor, comunităților, împlinirea nevoilor și accelerează dezvoltarea. Toate acestea în același timp”, explică Alex Dan, președintele Asociației Ambasadorii viitorului.

De exemplu, o mamă care are copilul bolnav, primește servicii medicale de la un doctor, iar în loc să îl plătească în bani, el primește o filă de CEC valorând 1 oră. Cu această filă, medicul va plăti unui profesor meditațiile copilului, acesta la rândul său va plăti casnica ce îl ajută la menajul din casă, sau la pensionarul care îi face cumpărăturile, sau îi duce copilul la școală. Pensionarul va preda fila de CEC primită medicului care îl consultă. Astfel cercul se închide și toți își rezolvă problemele fără să fie nevoie de bani.

Ora este egală ca valoare, indiferent de tipul de serviciu făcut în acest timp.

„Toată lumea are calități, talent si sentimente de oferit. Toți putem contribui la o lume mai bună. Unele servicii înseamnă mai mult decât evaluarea lor în bani. Munca trebuie redefinită ca valoare, trebuie să fie onorantă și recompensată”, sunt convinși membrii Asociației Ambasadorii viitorului.

Potrivit acestora, Banca de timp are scopul de a promova talentele și resursele pe care fiecare om le are de oferit, o muncă făcută cu drag și bucurie, dar și oferirea timpul pentru cauze nobile precum voluntariatul, pentru educația copiilor, pentru informare și instruire pe diverse teme a tineretului și o mai bună înțelegere a nevoilor comunității.

Banca de Timp de la Zalău va funcționa la nivel local (în Zalău), iar în prezent se află la stadiul în care se realizează baza de date.

Un român îl ajută pe altul și, la rândul său, va primi ajutor atunci când are nevoie. De exemplu, poți lucra o oră ca șofer, iar un contabil va lucra gratis pentru tine o oră.

Orice om interesat poate veni la bancă, se înscrie, apoi muncește o oră sau mai multe pentru a ajuta pe cineva. În urma acestui serviciu câștigă ore de credit, care se înregistrează în Banca Timpului din Zalău. Ulterior el poate cere ajutor în limita orelor lucrate.

„Funcționează ca o bază de date în care sunt înscrise cererea și oferta unor oameni. Oamenii aceia prestează un anumit serviciu și sunt plătiți în file de cec care valorează cât au lucrat în ore”, spune Alexandru Dan, inițiatorul proiectului, potrivit digi24.ro. Doris Vereș este asistent social și are grijă de zeci de copii bolnavi de autism. S-a încris la banca de timp unde vrea să lucreze ca șofer. Speră în schimb să obțină consultații gratuite la cabinetul veterinar pentru pisica ei.

„Să-ți oferi serviciile pe care le desfășori cu plăcere contra unor servicii care nu îți fac plăcere să le efectuezi”, spune Lenuța Sabău, contabilă. Oamenii spun că această inițiativă este binevenită mai ales într-o perioadă în care toate serviciile sunt scumpe.

La nivel global

Banca de timp funcționează deja în 26 de țări din lume. Doar în Marea Britanie există 108 bănci de timp, iar în Statele Unite ale Americii sunt recunoscute oficial 53.

sursa: bihon.ro


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs