Şase dintre cei mai buni tineri matematicieni ai lumii sunt români. Au obţinut o medalie de aur, patru de argint şi una de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică, organizată anul acesta în Thailanda. Ei vor să meargă mai departe la studii în străinătate, pentru că deja au fost admişi la universităţi prestigioase din Statele Unite şi Marea Britanie.

Elevii români au obţinut la Olimpiada Internaţională de Matematică, desfăşurată în Thailanda, şase medalii: una de aur, patru de argint şi una de bronz.

Olimpiada s-a desfăşurat în 4 – 16 iulie, la Chiang Mai, Thailanda. Anul acesta au participat un număr de 104 țări și 577 elevi.

Toți cei șase elevi ai echipei României au obținut medalii:

  • Medalia de aur: Simona Diaconu de la Liceul Internațional de Informatică din București (absolventă de gimnaziu din localitatea Tecuci, județ Galați);
  • Medalii de argint: Theodor Andrei Andronache de la Liceul Internațional de Informatică din București (absolvent de gimnaziu din localitatea Sinești, județ Vâlcea), Marius Ioan Bocanu I.L. de la Liceul Internațional de Informatică din București (absolvent de gimnaziu din localitatea Pitești, județ Argeș); Ciprian Mircea Bonciocat de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din București și Ştefan D. W. Spătaru de la  Liceul Internațional de Informatică din București;
  • Medalia de bronz: Andrei Bogdan Puiu de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galați.

Clasamentul (neoficial) al competiției a fost dominat de S.U.A. și țările asiatice. Primele 20 poziții au fost ocupate de: S.U.A. (185 puncte), Republica Populară Chineză (181 puncte), Republica Coreea (161 puncte), Republica Populară Democratică Coreeană (156 puncte), Vietnam (151 puncte), Australia (148 puncte), Iran (145 puncte), Federația Rusă (141 puncte), Canada (140 puncte), Singapore (139 puncte), Ucraina (135 puncte), Thailanda (134 puncte), România (132 puncte), Franța (120 puncte), Croația (119 puncte), Peru (118 puncte), Polonia (117 puncte), Taiwan (115 puncte), Mexic (114 puncte) și Ungaria (113 puncte).

IMO este cea mai prestigioasă dintre toate olimpiadele internaționale de științe. IMO se adresează elevilor de liceu și se organizează în fiecare an în luna iulie, în altă țară.

Prima Olimpiada Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România, cu participarea a 7 țări: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Republica Democrată Germană, România, Ungaria și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). În prezent, peste 100 de țări, de pe 5 continente participă la IMO.

Delegaţia României a fost însoţită de prof. univ. dr. Radu Gologan, coordonatorul lotului internațional și președinte al Societății de Științe Matematice din România, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti și profesor Mihail Bălună de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din București.

– – –

Simona Diaconu este singura fată din lotul olimpic de matematică al României şi, conform rezultatelor, cea mai bună. Anul trecut luase deja medalia de argint la Olimpiadă; acum – a câştigat aurul.

Simona Diaconu, elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti: A fost destul de greu. E, după cum se ştie, cea mai grea competiţie la nivelul liceului. De când eram mică îmi plăceau foarte mult numerele, mă fascinau şi treptat-treptat am vrut să aflu mai mult şi am ajuns la Olimpiadă.

Vasile Diaconu, tatăl Simonei: Cred că orice părinţi ar fi mândri cu asemenea copil. A muncit mult.

Şi nu a fost singura. Alţi cinci liceeni şi-au adjudecat locuri de pe podium: patru medalii de argint şi una de bronz.

Ce nu se vede este munca din spatele acestor rezultate. Câte zece ore pe zi.

Marius Bocanu, elev: A fost întinsă pe parcursul mai multor ani, adică din clasa a cincea, a şasea, până în prezent.

Ştefan Spătaru, elev: Cred că mi-a plăcut matematica de mic şi, cumulat cu ideea de competiţie pe care o oferă olimpiada, cred că şi faptul că am avut succes încă de mic, m-a îndreptat spre calea aceasta.

Deocamdată nu ştiu sigur ce profesii vor avea. Dar sunt siguri că studiile universitare le vor face în străinătate. O alegere pe care o încurajează şi profesorii lor.

Radu Gologan, profesorul coordonator al lotului de matematică: Sunt mereu întrebat, că pleacă copiii, Simona pleacă la Princeton, ce se întâmplă? Nu, copiii ăştia când pleacă undeva fac mult mai bine României decât dacă ar sta aici, pentru că în primul rând arată lumii întregi că avem nişte tineri care sunt bine educaţi, care ştiu să performeze extraordinar şi ştiu să ajungă intelectuali de vârf.

Patru dintre olimpici sunt deja admişi la universităţi de prestigiu, precum Princeton, Harvard sau Cambridge. Ceilalţi doi, încă la începutul liceului, vor urma acelaşi drum. Nimeni nu ştie dacă vreunul din ei va reveni în România.


2%

din impozitul pe salariu

Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a Asociației pentru Antreprenoriat Comunitar, nu către stat. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Dezvoltarea Personală, Comunitară și Socială.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Articole Asemanatoare si de Interes pentru Dvs